Společnost KONE jako první v oboru dosáhla celosvětově uhlíkově neutrálních výrobních závodů

Press Release Publikováno 09.28.2023

KONE, tisková zpráva, 28. září 2023

Společnost KONE Corporation, světový lídr v oboru výtahů a eskalátorů, dosáhla významného milníku o 18 měsíců dříve, než bylo plánováno, a to když se výrobní závody společnosti KONE staly na konci června 2023 uhlíkově neutrálními. Tento úspěch je důkazem odhodlání společnosti KONE plnit svůj klimatický závazek a zajistit nejlepší provoz dodavatelského řetězce ve své třídě na celém světě. V roce 2020 společnost KONE sjednotila a potvrdila svou ambiciózní, na činnostech založenou cestu k uhlíkově neutrálnímu provozu do roku 2030 s iniciativou Science Based Targets, jejímž cílem je omezit globální oteplování na 1,5 °C.

Podpora udržitelného provozu výrobních závodů po celém světě

KONE má deset výrobních jednotek v sedmi zemích po celém světě. Všechny aktivně pracují na snížení emisí v rozsahu 1 a 2 o 71 % oproti výchozímu roku 2018.
V rámci emisních cílů v rozsahu 1 společnost KONE neustále investuje do energetické účinnosti a pracuje na přechodu na elektrická vozidla ve všech svých výrobních jednotkách.
Společnost KONE investovala do energetické účinnosti a robotizace a automatizace výrobních linek a mimo jiné investovala do systémů vytápění, větrání a klimatizace zvyšujících úspory energie. V 8 z 10 továren byly vysokozdvižné vozíky nahrazeny vozíky na elektrický pohon a většina zbývajících vozíků na dieselový pohon je nyní poháněna biopalivy.
Kromě toho společnost KONE instalovala v devíti z deseti svých výrobních jednotek solární panely a od začátku roku 2023 všechny jednotky nakupují 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů. Dvě výrobní jednotky přešly na zelené centrální vytápění. Zbývající emise uhlíku jsou kompenzovány prostřednictvím třetího partnera.
"Jedná se o významný krok v rámci ambice společnosti KONE mít nejodolnější, nejudržitelnější a nejkonkurenceschopnější dodavatelský řetězec v oboru," říká Mikko Korte, EVP, KONE Supply Chain. "Udržitelnost je základním principem všech našich obchodních a provozních činností. Výrobní jednotky jsou nedílnou součástí našich operací dodavatelského řetězce a uhlíkové stopy a já jsem velmi hrdý na to, že KONE je v této oblasti lídrem v dosažení uhlíkové neutrality."

Ambiciózní klimatické cíle společnosti KONE

V roce 2020 společnost KONE oznámila svůj klimatický závazek s vědecky podloženými cíli pro výrazné snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 v souladu s omezením globálního oteplování na 1,5 °C. Společnost KONE byla první v odvětví výtahů a eskalátorů, která stanovila ambiciózní klimatické cíle, ověřené na základě nejnovějších vědeckých poznatků o klimatu iniciativou Science Based Targets (SBTi). Společnost KONE se navíc zavázala k uhlíkově neutrálnímu provozu do roku 2030, přičemž naše výrobní jednotky dosáhnou tohoto cíle již s 18měsíčním předstihem na konci června 2023.
Společnost KONE se zavázala snížit emise z vlastních provozů o 50 %. To zahrnuje přímé emise skleníkových plynů, které vznikají ze zdrojů, které jsou pod naší kontrolou nebo v našem vlastnictví, jako jsou vozidla (rozsah 1), a naše nepřímé emise skleníkových plynů spojené s nákupem elektřiny, tepla nebo chlazení (rozsah 2) do roku 2030 ve srovnání s výchozím rokem 2018.
Kromě toho si společnost KONE klade za cíl snížit ve stejném cílovém období emise související se spotřebou materiálů a energií během životnosti svých výrobků (rozsah 3) o 40 % v porovnání s objednanými výrobky. Naše opatření k dosažení tohoto cíle pomáhají našim zákazníkům snížit jejich vlastní uhlíkovou stopu a přispívají k udržitelnějším dodavatelským řetězcům.

O společnosti KONE

Naším posláním ve společnosti KONE je zlepšovat život ve městech.
Jako světový lídr v oboru výtahů a eskalátorů poskytuje společnost KONE výtahy, eskalátory a automatické dveře do budov, stejně jako řešení pro servis a modernizaci, která zvyšují hodnotu budov po celou dobu jejich životnosti. Prostřednictvím efektivnějšího pohybu osob (People Flow®) zajišťujeme, aby cesty lidí byly bezpečné, pohodlné a spolehlivé, a to ve vyšších a chytřejších budovách.
V roce 2022 dosáhla společnost KONE ročního obratu 10,9 miliardy EUR a na konci roku zaměstnávala více než 60 000 zaměstnanců. Akcie KONE třídy B jsou kótovány na finské burze Nasdaq Helsinki Ltd. www.kone.cz.

Stavba šetrná k životnímu prostředí

Sdílet tuto stránku